I England har man infört “right-to-work” och “right-to-rent” regler för att säkerställa att de som arbetar och bor i landet har rätt till det. Enligt en ny rapport har man i upptäckt att 17% av de falska ID-handlingar som avslöjats i England under 2022 är inom vårdsektorn.

Samtidigt tror bedömare att en stor mängd människor lever under falsk identitet även i Sverige.

De ID kontroller som görs på den svenska arbetsmarknaden, till skillnad från England, är många gånger bristfälliga. Rekryterande chefer saknar både teknisk utrustning och kompetens för att göra en riktig identitetsvalidering.

Troligen är skillnaderna mellan England och Sverige små och mörkertalet på den svenska arbetsmarknaden stort.

Det är oroande att falska ID handlingar inte diskuteras i samma utsträckning i Sverige, särskilt inom vården. Rädslan för negativ varumärkesexponering, ansvar för enskilda individer och risk för böter och intäktsbortfall gör att många fall endast hanteras internt med högsta diskretion.

Bristfälliga ID-kontroller har redan bidragit till allvarliga konsekvenser för ett börsnoterat vårdföretag, som i veckan tappade över 50% i börsvärde efter att bland annat ha anställt arbetskraft utan rätt till arbete i Sverige.

Det är uppenbart att det behövs bättre kontroller för att säkerställa både vårdpersonals identitet och rätt till att arbeta i Sverige. Annars är det inte osannolikt att vi kommer att se upprepningar av den här situationen, med allvarliga konsekvenser för både företag, anställda och framför allt patienter.

Vid frågor, kontakta tobias.eng@sistec.se